середу, 10 лютого 2010 р.

Путраджая

Дисклеймер. На жаль так склалося, що я не зміг фотографувати. Тому можу відіслати на сторінку Викімедіа з фото міста.

Путраджая (Putrajaya) - адміністративна столиця Малайзії, місто сучасної архітектури, екологічності, широченних проспектів, неймовірних мостів, величезних мечетей і безкоштовних туалетів. Починаючи ще з 80-х років малазійська влада почала планувати створення окремого адміністративного міста, лишивши Куала Лумпур в ролі бізнес-центру. В 1993 році стартував проект Путраджая в 25 кілометрах від Куала Лумпур. А вже в 1999 році прем'єр міністр урочисто переїхав в свій новий офіс. Наразі Путраджая представляє себе надсучасне місто однієї величезної вулиці, на якій розташовані всі міністерства і управління країни і дві величезні мечеті. З одного боку на пагорбі знаходиться резиденція короля, а навколо розсаджені зелені парки і кондомініуми. Місто спроектоване з розрахунку в півмільйона жителів. Однак поки що тут живе всього 70 тисяч людей, тому вулиці і автобуси пусті. Це перше, що дивує, коли виходиш з вокзалу і не перестає дивувати до останньої хвилини перебування тут.

Наступне, що дивує — масштаби того, що збудовано навкруги. Сама архітектура квадратна, але широченні вулиці і величезні — не стільки високі, скільки довгі і широчезні — будівлі міністерств вражають, надають відчуття перебування в адміністративному центрі. Деякі будівлі ще не добудовані, і всередині можна спостерігати нерухомі ескалатори посеред пустих величезних вестибюлів прямо як в фантастичному кіно про вимерлі планети. Дивовижні мости — схожі на паруси, оплетені канатами, фантастичні криві і легкі форми. А міст, що веде до головної площі, виконаний в класичному арабському стилі. Проте окрім вулиці зверху він має сховану дорогу-тонель всередині.

Мечеть Путраджая (не плутати з мечеттю Путра) — мабуть найбільш незвичайна мечеть з тих, що я бачив, і при цьому про неї майже не згадують путівники. Вибудована з білого мармора у вигляді паралелепіпеда з закругленим дахом, вона не має стін і продувається вітром. При цьому її розмір поглинає весь шум з вулиць і тишу порушують тільки ластівки, які іноді спускаються з під стелі і літають між людьми, що моляться. Головна зала оточена басейном з водою, в якому відбивається небо і трошки місто. Мечеть Путра, головна мечеть міста, навпаки більш традиційна. Має великий розмір, білий з червоним візерунком купол, один мінарет і спеціальну систему вентиляції за рахунок вітру.

Мечеть Путра знаходиться біля офісу прем'єр-міністра на головній площі. На площі цій всередині викладена зірка, промені якої символізують 11 штатів Малайзії і 4 її автономні адміністративні області-міста. Далі на північ дорога іде вгору і починається красивий парк, в якому знаходиться монумент-символ міста і ще далі — палац короля. На південь головний бульвар проходить повз величезні будівлі міністерств і упирається в центр міжнародних зібрань.

В місті немає магазинів. Навіть в кондомініумах немає! Не знаю, що і як вони жеруть на вечерю. Точніше магазини є, але відшукати їх важко. Я зміг віднайти два, один з яких — на вокзалі. Ну і є ще один великий торгівельний комплекс. Але до нього треба їхати через півміста. Однак при цьому існує певна кількість базарів з всіляким непотребом, які старанно заховано між будівлями. При бажанні можна віднайти і дешеві столовки в деяких будівлях, але вуличної кухні немає. Немає тут і вузеньких провулків, смітників і всього іншого, що зазвичай супроводжує азійські міста. Немає собак і кішок, проте була помічена величезна зграя мавп. На широченних вулицях майже немає пішоходів, проте багато машин і мотоциклів. Туристи рідко зустрічаються лише в районі мечеті Путра.

Корисне

Транспорт

До Путраджаї кожні півгодини їде поїзд від KL Sentral за 9.50 рінгітів і 20 хвилин. Альтернативно можна їхати автобусом від станції Bangsar Seni або з району Brickfields. Коштує це 5 рінгітів, проте затори можуть зробити шлях досить довгим. Існують також автобуси з декількох інших місць, про що можна більш докладно дізнатись на сторінці транспорту офіційного сату міста. Там же є і інформація про місцеві автобуси і інший транспорт.

Візи

Я відвідував Путраджаю через подовження віз. Відбувається ця процедура в офісі іміграції, який знаходиться південніше міністерства фінансів, дивись мапу Google. Процедура займає три години, офіс починає працювати о 7:30 ранку і закінчує свою роботу о 5:30 вечора без обіду. Отже, якщо ви хочете отримати паспорт в той самий день, треба прийти до другої години дня. Спочатку ви заповнюєте анкету і отримуєте номерок, за яким вас викликають до офіцера і потім по номерку вам видадуть паспорт. Коштує процедура 50 або 100 рінгітів в залежності від ситуації. У подовженні відмовляти не будуть, однак ви просто заплатите 100 рінгітів за спеціальне подовження. А не 50 за звичайне. Для впевненості і більш докладної і актуальної інформації відвідайте сторінку офіса іміграції і міністерства закордонних справ.

Немає коментарів: