неділю, 7 лютого 2010 р.

Мелака

Місто Мелакка (Melaka або Malacca) є одним з найстаріших в Малайзії. Фактично воно є колискою Малайської держави. Засноване воно було індуським принцем Парамешварою з Суматри ще в чотирнадцятому столітті. Згодом в місто було принесено іслам, було відкрито торгові шляхи до Китаю. На початку 16-го століття тут з'явились перші португальські колонізатори, які фактично знищили місцеву династію, яка переїхали правити в Джохор. Ще через 140 років сюди припливли голандці, які війною викинули португальців, а через ще 150 років самі поступилися британцям. В 19-му столітті з розвитком Куала Лумпур Мелака втратила своє столичне значення і зараз це приємне і спокійне містечко, наповнене історичними пам'ятками і музеями, досить великий порт і столиця однойменного штату. В 2007 році Мелаку було занесено до реєстру ЮНЕСКО.

В Мелаці дуже сильна китайська діаспора. Бурхливий вночі чайнатаун набагато цікавіший за той, що в Куала Лумпур. Має декілька китайських храмів, одну мечеть в китайському стилі і раптово храм, присвячений Шиві і його родині. Дуже цікавим виявився музей Баба-Ньоні, родини, яка походить від змішаного китайсько-малайського браку. Насправді родин таких багато, але саме цей музей влаштовано в будинку найбагатшої з них. Він містить дійсно витончені речі і вельми вартий відвідин, тим більше о 14-й годині там проводять безкоштовну екскурсію.

Насправді чайнатаун набагато більший за той район, який позначений в путівнику. Він тягнеться ще на декілька кварталів в усі боки. Бурхливий нічний базар змінюється на тихі вулички, підворотні, в які виходять двері квартир, де сидять старці з газетами і бігають діти, де немає туристів, проте тихо живе саме життя. Проте колоніальна архітектура дво-три-поверхових будинків характерна для всього цього великого району, тому шпацирувати тут цікаво всіма вуличками. Вельми цікаве тут китайське кладовище, яке знаходиться на пагорбі на північний схід від чайнатауну. Воно досить старе — більше ста років і дотепер — і велике, тихе. Лише пробігаючі китайці і пташки порушують тишу. Навпроти знаходиться кладовище мусульманське. На виході з китайського кладовища знаходиться своєрідна “Мала Мелака” — декілька малих копій відомих будівель з центру.

Між чайнатауном і колоніальним кварталом протікає річка, по якій можна прокатитися на кораблику. Вночі її набережна вельми приємна для прогулянок.

На вході на нічний базар ми стали свідками майстра кунг-фу, який мав пробивати пальцем кокосові горіхи. Проте майстер почав петросянити китайською мовою про своє майбутнє кокосо-пробивне кунг-фу, і ми дочекались лише пробивання газети за допомогою гральної карти і демонстрації кривого як столітній дуб бідолашного пальця. Коли ж майстер почав продавати дива китайської медицини в маленьких пляшках, ми не витримали і пішли геть.

Головна площа Мелаки забудована червоними будинками, які лишили по собі голандці. Вінчає площу така ж червона церква Христа і червона ратуша, в якій зараз находиться етнографічний музей. За ратушою знаходиться пагорб, на якому колись був форт, а зараз там знаходяться розвалини церкви святого Петра, яким майже п'ять століть. Під пагорбом в старих будинках знаходиться ціла черга музеїв — технічний, поштовий, музей повітряних зміїв, музей краси і деякі інші. Ближче до річки є морський музей, одним з корпусів якого є модель португальського парусника, який можна побачити здалека. Вінчає цю алею дерев'яний палац султана Мелаки з парком і черговим музеєм всередині. Перед технічним музеєм стоїть літак і потяг з вагонами, а перед султанським палацом дуже доречно стоять два чорних броньовика, які не вмістились на площі біля музею технічного.

Корисне

Транспорт

Їхати з центральної станції Куала Лумпур до Мелаки дві години, квиток коштує близько 11-14 рінгітів. В Мелаці за 1 рінгіт автобус 17 довезе вас прямо на центральну площу міста.

Житло

Ми зупинялись в Tony's Guest House за 32 рінгіа за номер. Вельми приємний готельчик, розмальований з середини. Ми жили в кімнаті Ko Lanta. Сам Тоні — китайський гіпі з 60-х. Наразі вже без хайра, але кльовий. Кухня заліплена фотами Боба Марлі і Бітлз, грає гарна музика. Надзвичайно приємний готель на тихій вулиці буквально за кутом чайна-тауна, тільки річку перейти.

Немає коментарів: