В основі будь-якого індійського їдла стоять два стовпи. Це основа-гарнір і соуси-каррі. Основою може бути рис або різноманітний хліб. Соуси можуть бути саме соусами, гострими і не дуже, або різноманітними карі. Карі то не приправа, насправді це приготовані в спеціальному густому соусі овочами або м'ясом. З тим карі, що продають в наших магазинах, ці трави на смак нічого спільного не мають. Можуть вони мати різноманітні назви, склад і смак, але суть одна й та сама - щось у густому соусі. Окремі карі подають без рису, його або інший гарнір треба замовляти окремо, без гарніру карі не їдять. Всі блюда індійської кухні заправлені великою кількістю трав і часто кілограмом перцю. Однак з часом чутливість до перцю знижується, і тоді починаєш відчувати і цінувати приправи, яких сама суть індійської кухні.
Зазначу ще, що кухня в Індії ділиться на північну й південну. Різниця в тому, що одні й ті самі блюда будуть в різних розділах меню. До того ж в кафе на півдні в різні години дня готують різні блюда, а на півночі ми з цим майже не стикались. Система їжі тут лишилась від англійців, тобто є сніданок, ленч о дванадцятій-першій дня і обід о шостій. Почнемо зі сніданку.



Для європейців готують мюслі з йогуртом і свіжими фруктами. Це або смачно, або дуже смачно. Єдина проблема в тому, що готують це зазвичай в туристичних місцях, індійці це не їдять.
Ленч нічим особливим не відрізняється, але іноді в цей час готують вечірні страви. Тому перейдемо до обіду.
Без сумніву, королем індійської кухні є рис. Рис буває звичайним, тобто вареним. Буває джира-райс, зварений зі спеціальним перцем. Є ще досить смачний мілк-райс, тобто молочний рис. Готують його з додаванням невеликої кількості молока і спеціального перцю до рису, що перетворює рис на густу кашу, а перець надає незвичайний присмак. Смачна і поживна ранкова страва. Змішані страви з рисом називають біруані. Частіше за все це буде смажений або варений рис з шматками м'яса і овочами всередині.

Їдять талі змішуючи соуси з рисом, все одночасно. Індійці часто ідять талі руками, доливаючи соуси в рис. Але багато з них, як і європейці використовують виделки й ложки. До соусів зазвичай входить дал або чечевиця в двох екземплярах - густому і не дуже, овочевий густий карі або інший карі -, якщо талі не вегетаріанський. До цього можуть додаватись різні салати, окремий лук, варена картопля, варені овочі, місцеві особливі страви все в тих самих малих тарілочках. Іноді дають навіть напої, наприклад, батермілк, про який далі.
Варіацією талі є спеціальний талі. До його складу додають велику тарілку супу і морозиво, іноді дають два риса, один з яких звичайний, а інший джира. Завди питайте, чим відрізняється звичайний талі від спеціального, бо різниця більша за суп і морозиво зустрічається рідко, а ціна при цьому може подвоїтись. Також не замовляйте на півдні Індії північний або тим більш спеціальний північний талі. Коштує це значно дорожче звичайного, а різниця тільки в інших додатках, що аж ніяк не виправдовує ціну. Насправді кожний штат - да що там, кожний ресторан - має свій варіант талі, тому сміливо вибирайте найдешевший, він і буде найсмачнішим, бо то є місцева спеціалізація.
За талі іде карі, про яке я писав. Роблять його з усього - з овочів, риби, м'яса курки і волів, з індійської несолоної бринзи паніру. До карі замовляють рис або чапаті. Видів і смаків карі стільки, що описувати їх просто немає сенсу. Експериментуйте!
З інших речей маю зазначити кофту - це глибоко смажена картопляна кулька з начинкою, знову ж таки в карі. Часто зустрічається самоса - смажений трикутний пиріжок з начинкою, дуже популярний в малих вуличних кухнях. З салатів виділю раїту - солонуватий салат з зелені, огірків і помідорів, залитих курдом, популярним місцевим кисломолочним продуктом.
Перейдемо до напоїв. Головний напій - то, звичайно, молочний чай. Насправді дуже смачно! Забудьте про палкі розмови щодо того, що куди вливати, чай в молоко або навпаки. Пакетик або заварку кидають просто в розведене водою молоко і додають цукор. Ніяких тобі зайвих проблем. З чаїв є також Masala Tea з травами та Ginger Tea з iмбiрем. Але найсмачнішим був Ginger Hot Lemon Honey Tea. Назва говорить сама за себе, то найсмачніший чайний напій з усіх, що я куштував в Індії.
З прохолодних напоїв вам запропонують свіжі соки, хоча дехто боїться їх пити через гігієнічні фобії. Тим не менш соки ці смачні і різноманітні. Обов'язково спробуйте сік з сахарного тростнику, смак приємний і дещо незвичний.
Спиртні напої в Індії існують, але продаються вони в спеціалізованих магазинах, навіть пиво. Є декілька сортів непоганого пива. І ще є дуже гарний індійський ром, найкращий в світі після ямайського по словам індійців. Є дешевий місцевий напій типу горілки. Його купують в прихованих місцях, куди не дозволено заходити жінкам. З нього виходить непоганий коктейль, але саме по собі ця бражка на смачна. Про знаходження магазинів питайте місцевих жителів. А про марки я докладніше не розповім, оскілки не проводив спеціального на цю тему дослідження. Навіть пиво ми пили всього два рази за весь час.
Ми спочатку боялись їсти в локальних місцях, потім просто були обережними. Пили просту воду з глечиків на столі і їли разом з місцевими, іноді вживали з їжею ковток коньяку. Досі живі, хоча й мали деякі шлункові проблеми. До речі, після трекінгу і трьох місяців вегетаріанської їжі ми досі знаходимось в пречудовій формі. Чого і вам бажаємо!
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар