вівторок, 8 липня 2008 р.

Аспендос

Було це давно, в 167 р н.е. Цар давньогрецького Аспендоса запропонував руку своєї дочки і півцарства найкращому архітекторові, хто зможе підтвердити свій талант збудувавши в Аспендосі ще одне чудо світу. За руку дочки змагалося двоє. Одним з архітекторів був збудований акведук, рівного якому не було ще досі в світі і цар вирішив віддати дочку йому. Але потім він, аби зберегти рівність суперників, зайшов роздивитись театр, що збудував Зенон. На верхній галереї він ясно почув шепіт Зенона "Вона буде моєю" і озирнувся - Зенон стояв в самому низу на сцені і гордо дивився на царя. Цар переконався в надзвичайності театру і вирішив... розрубати дочку навпіл, бо супротивники виявились рівними. Зенон відмовився від своєї половини - і отримав цілу принцесу за свою шляхетність.

Перші поселення на місці Аспендоса виникли в ХІІ ст до н.е, а через 500 років тут вже було велике місто. В 333 р. до н.е. Аспендос на 10 років здався Александру Македонському, потім отримав самоуправління. Місто мало основні доходи з торгівлі сіллю і мав велике значення в Середземномор'ї. Починаючи від XVII ст. місто занепадає і перетворюється на руїни.

Аспендос знаходиться неподалік Сіде, поворот до нього з Анталійської траси вказує звичайна коричнева табличка, від якої з півгодини пішки до музею. Можливо доїхати до повороту долмушем, що їде на від Анталії до міста Серек або будь-яким автобусом в напрямку Аланії або Сіде. Квиток коштує 10 лір.

Театр Зенона вміщує 20 тисяч глядачів і дісно відзначається надзвичайною акустикою. Він дуже доре зберігся, навіть турки-отомани добудувалидо нього фронтальну стіну. Свого часу Ататюрк був вражений величністю театру і тим, як він добре зберігся, і наказав зробити з нього діючу музичну арену. І тепер кожного року в червні тут проходить міжнародний оперний фестиваль. З електрики встановлюють тільки світло, а надзвичайний звук формується акустикою самого театру без жодного підсилювача.

Зазвичай далі театру більшість туристів не заходить - і дарма! Одразу за театром знаходяться залишки стадіону, далі вгорі справа розвалини храму. Якщо пройти через високі трави, можна дістатися іншої сторони пагорба і побачити в усій красі акведук, що свого часу був суперником театру. Незважаючи на те, що деякі ділянки його не збереглись, те що лишилось вражає і дозволяє уявити величність споруди.

З лівої сторони за театром розвалини агори - базиліка, святе джерело або німфеум, торгові ряди і будинки. Все в дуже поганому стані, але тут надзвичайно мало туристів і дуже багато черепах.

Немає коментарів: