пʼятницю, 25 липня 2008 р.

Другий закордонний паспорт

Сьогодні був у ВВІР, подавав документи на другий закордонний паспорт. Другий - бо цей ще не закінчився, а новий вже потрібен.

Мені пощастило з часом. Я приїхав о 8-й на велосипеді і записався в черзі під номером 22. Сказали, що десь о 12-й треба під'їхати, щоб знати, чи встигну я до обіду. Поїхав домой, поснідав, помив хайра - бо ж фотку робити - поспав добряче, навіть проспав. О 12-й тільки доїхав до сбербанку, заплатив гроші і близько 12.35 був вже біля кабінету паспортистки. А тут бац - і якраз моя черга. То я до обіду й зайшов, і в черзі стояв аж 10 хвилин. Далі заповнив дві бумажки-анкети для паспорта, заяву для збереження дійсним старого паспорту. За причину отримання другого паспорту написав кругосвітню подорож. Сфотографувався. Знайшов помилку в анкеті - перевіряйте все уважно! - і вільний за 15 хвилин. Отримувати паспорт буду з 5 вересня, тобто місять і тиждень.

Проявився ще один маразм нашої дивної бюрократії. Змінився спосіб транслітерації імен. У моєму прізвищі, наприклад, відкриту "є" пишуть не як раніше "уе", а як "іе". Тому в двох паспортах буду по-різному називатись. Головна проблема в тому, що змінити написання в паспорті можна тільки за наявності оформлених на старий паспорт закордонних документів типу довготривалих запрошень, контрактів, навчання і інших. Без таких документів наявність двох паспортів на різне ім'я у ВВІР нікого не хвилює. Просто ж так за бажанням змінити написання імені не можна. Детально з новими правилами можна ознайомитись на стенді в ВВІР, якщо знайдете.

Необхідні документи:

  1. Паспорт внутрішній + ксерокс першой сторінки.

  2. Оригінал і копія ідентифікаційного коду.

  3. Закордонний паспорт при наявності.

  4. Якщо ви чоловік 18-25 років, то справку від військомату або військовий квиток.

  5. Квитанцію про сплату держмита на 170 грн.

  6. Квитанцію за дезінформаційні послуги на 26.20 грн.(Дуже дивні послуги, бо інформації там аж один стенд, на якому не все так однозначно, як здається. Адекватно запитати можна тільки паспортистку, до якої треба пробиватись з боєм через чергу з вельми нервових людей)

  7. Квитанції на:
    (a) 10.28 грн. за послуги ВВІР за паспорт (обов'язково)
    (b) 60.17 грн. за другий паспорт
    (c) 159 грн. за швидке отримання паспорту за два тижні
    (d) 63 грн. за втрату паспорту (якщо хочете зберегти старий, бо його забирають)

  8. Щось для дітей і інших випадків, нажаль не пам'ятаю. Уточніть у ВВІР, якщо маєте сумніви.


Номери рахунків для сплати мита і послуг уточнюйте у вашому ВВІР і в ощадному банку, бо вони різні для різних районів. Як раніше квитанції у ВВІР не дають, треба все самостійно заповнювати у ощадному банку. За кожну окрему послугу треба платити окремою квитанцією, бо паспортист чіпляє квитанції степлером до відповідних ваших заяв і бланків. Про страхування мені й не згадували, але іноді питають, хоча його платити точно не обов'язково.

Перші люди приходять до ВВІР десь о 5-й ранку, о 8-й набирається 20-25 людей. Одну людину приймають за 10 хвилин, тобто десь 15-25 чоловік за чотири години. У нас ВВІР оболонський і тихий, але, думаю, в цілому швидкість прийому однакова, тільки людей може бути більше. А ще як я там був тиждень тому аби отримати ту саму інформаційну підтримку, в ВВІРі дві перші години дня не було світла, тому об одинадцятій люди тільки почали заходити. Таке теж може бути.

І останній нюанс - не приходьте фотографуватись в білому. Це не заборонено, але чомусь не дуже добре.

Немає коментарів: