середу, 16 липня 2008 р.

Сіде

Кажуть, колись на пляжі в Сіде кохались Марк Антоній та цариця Клеопатра. Дійсно, найкращі піщані пляжі, лагідне море і старовинне місто сприяють романтичним відносинам в будь-якій їх формі.

Засноване в VII ст. до н.е. місто свого часу відігравало важливу роль в торгових відносинах, на що вказує наявність двох портів. В 334 р до н.е. місто було завойване Александром Македонським, потім потрапило до рук піратів і було остаточно зруйноване і спалене арабами в VII ст. н.е. Після цього довгий час місто було пустим, і тільки в новий час було знову заселене і нарешті перетворилось в відомий турецький курорт.

Нове місто побудоване на залишках старого, вздовж головной вулиці проходить антична колонада, посеред пансіонатів тут і там визирають розвалини старих будинків, створюючи надзвичайну атмосферу старовини і затишку. Для вільного відвідування відкриті агора і храм Аполона на кінці мису. За додаткову плату можна відвідати театр на 20 тисяч глядачів і архелогічний музей, що розташований в старих римських банях і в якому знаходиться надзвичайно цікава колекція грецьких саркофагів та іншого надгробного мистецтва.

Великі готелі з рідними російсько-ураїнськими та іншими туристами знаходяться за містом, тому в самому місті можна знайти більш-менш вільні і чисті пляжі. Також в самому центрі можна оселитись в дешевому пансіончику просто на березі моря і, можливо, навіть побудованому в залишках античного будинку. На головній вуличці бузліч сувенірних і інших лавок, ресторанчиків і туристів, але можна знайти й тихі затишні провулки, заставлені мопедами й засадженими пальмами.

Доїхати до Сіде можна автобусом з Анталії або з Аланії з головного автовокзалу. Автобуси зупиняються на шосе біля повороту до міста, до центру необхідно іти ще півгодини. Стоп на трасі Анталія-Аланія добрий, добирання від Анталії займає близько години. Зупинка долмушів знаходить в 10 хвилинах ходу з центру по головній вулиці по правій стороні. Біля неї знаходиться й інформаційний центр. Ще трошки далі на перехресті з величезним турецьким прапором можна знайти банки і банкомати з грошима.




Немає коментарів: