понеділок, 8 грудня 2008 р.

Белур, Халебід і Сраванабелагола

Белур - маленьке містечко, єдиною цікавинкою якої є храм часів королівства Хояли 12-го століття. Майстри ті відрізніались неймовірним вмінням різати з каменю дуже тонкі скльптури в неймовірних кількостях і прикрашати їми свої храми. Храми ці не вельми великі, але саме ця різьба є ізюминкою. Наприклад, на храмі в Белурі можна знайти десять тисяч різних скульптур! В основному це танцівниці, тварини, боги і сцени з життя царів. Тільки подивиться фото - це неймовірно!

Храм в Халебіді ще крутіший, тут 20000 скульптур! Розташований в парку на березі озера, цей храм наразі не діє, на відміну від белурського. Зараз це безкоштовний музей і приємне місце відпочинку. Поряд є і музей, але після храму там просто нема на що дивитись.

Фішка штату Карнатака - різнокольорові круглі пластикові глечики різного розміру. Вони тут повсюди, виглядає дуже весело.

Сраванабелагола є локальним центром джайністів. Рівно за тисячу років і один день до мого народження давні джайни висікли на вершині скали Головного Джайна. Його стояча поза свідчить про високі моральні якості, а відсутність штанів про вищий ступінь просвітлення і нірвану. Окрім статуї в містечку знайдеться декілька храмів, але головне для нас - красива камінна природа і тиша... Поселення організовує тут джайнистська організація, яка має цілий комплекс невеликих готелів, де приємну кімнату можна зняти за 135 рупій.

Наразі ми вже в Хампі, милуємось розвалинами давніх імперій і надзвичайно красивими пейзажами.

2 коментарі:

keetten сказав...

Виходить, що не тільки в нас божевільних безштаньків вважали божими істотами, що вже однією ногою у раю...
:)

papa сказав...

Діти мої!

Який же я радий, що ви подорожуєте по чарівним місцям, а не знаходитеся у вирі негативу кризи на Батьківщині ... Це так - ліричний відступ :)
Сраванабелагола мені нагадала вашу подорож до Турції, пам"ятаєте? Мені цікава ваша думка з приводу схожесті-відмінності між грецьким та джайністськими храмами особливо в частині альтанок, які пресдтавлені на ваших фото.

Завжди Ваш. Тато.