понеділок, 16 лютого 2009 р.

Острови Тарутао

Архіпелаг Тарутао (Tarutao) знаходиться в Андаманському морі на півдні Таіланду, біля самого кордону з Малайзією. Архіпелаг включає з декілька великих островів і безліч маленьких. В 1974 на території архіпелагу було зорганізовано перший морський національний парк.

Найбільший острів архіпелагу - острів Тарутао, на якому розташована штаб-квартира парку. В майже сорока кілометрах від нього на захід заходиться великий дикий острів Аданг. Трошки південніше Адангу знаходиться маленький туристичний Ліпе, а трошки західніше - безлюдні Раві і Донг. Між ними розкидано безліч маленьких островів і рифів. Великі острови мають досить високі як для такої території гори, схили яких поросли нехоженими джунглями. З вершин стікають чисті як сльоза ріки, на яких навіть є водоспади. Поміж дальніх островів знаходяться надзвичайної краси коралові рифи в яких живуть різноманітні морські риби і інші створіння. Вода там надзвичайно прозора, тому багато людей приїзджають сюди саме заради дайвінгу і пірнання з маскою.

До речі, "ко" - то тайською острів. Тому, наприклад, Ко Аданг - це дослівно острів Аданг. А оскільки тут всі кажуть "Ко Аданг", а не "острів Аданг", то і я буду так писати.

Ми купили квиток на швидкісний човен в дві сторони і поїхали одразу на Ко Ліпе. Поїздка морем завжди задоволення, а поїздка швидким човном - задоволення подвійне. Човен підстрибує на хвилях, перескакує з однієї на іншу, іноді здається, що від наступного удару трісне дно. Але згодом до цього звикаєш і тільки підставляєш лице свіжому морському вітру.

Корисне

Добирання. Човни на острови архіпелагу йдуть з причалу Пак Бара. Є повільний паром, іде півтори години до Ко Тарутао іще три до Ко Ліпе, коштує 250 і 550 бат відповідно, або 400 і 1000 в дві сторони. Відходить о першій дня, назад о десятій з Ко Ліпе. Квиток до Ко Ліпе дозволяє зробити зупинку на на Ко Тарутао, тобто фактично це два квитки. Аналогічно квиток в дві сторони - це чотири квитки.

Є і швидкий човен, буквально летить півгодини до Ко Тарутао і ще годину до Ко Ліпе. Ціна відповідно 350 і 650 бат, в дві сторони 700 і 1100 бат. В дві сторони до Ко Ліпе різниця в ціні маленька, а от в часі…

Вищеозначені човні оперовані компанією "Lipeh Ferry & Speed Boat". Існують і інші компанії, які обслуговують цей маршрут, з невеличкою різницею в ціні і часі. Існують також дуже дорогі човни на Ко Ліпе з Ко Ланта. Зараз розклади дещо інші, ніж написано в LP. Тому не зайвим буде уточнити актуальний розклад заздалегідь на сайтах компаній або турагенств, наприклад, на kohlipethailand.com.

До Ко Ліпе човен прибуває до плавучого причалу, звідки необхідно взяти локальний таксі-човен. Ці таксі за фіксовані 50 бат з людини курсують між всіма пляжами Ко Ліпе, південним пляжем Ко Адангу і плавучим причалом. За 600 бат двох людей відвезуть з Ко Ліпе до диких північних пляжів Ко Аданг і потім теоретично заберуть через декілька днів в домовлений час. Зазначу, що до Пак Бара човни відходять не з плавучого пірсу на півночі Ко Ліпе, а з гавані біля Pattaya Beach, уточнюйте це заздалегідь.

Аби добратись до Пак Бара, треба спочатку дістатись до Лангу, що на трассі Транг-Сатун, в 50 кілометрах від Сатуну. З Лангу за 20 бат до Пак Бара йдуть регулярні пікапи.

Вхід. Вхід в національний парк коштує 200 бат з носа. Якщо їхати тільки на Ко Ліпе, то квиток в парк купувати не треба. Тобто не треба світитись на касі в Пак Бара. Насправді і на Ко Адангу квитки до парку у нас не питали, а ми спеціально за ними не ходили.

Немає коментарів: