понеділок, 2 лютого 2009 р.

Баган

Баган - це щось надзвичайне. Неймовірна кількість храмів, маленьких і великих, розкидані по території старовинної столиці. Будувати почали в кінці 11-го століття, а закінчили через два століття з занепадом королівства і навалою монголів. Тоді долина налічувала 4446 храмів, а зараз науковці нараховують близько 2100. Якщо витрачати на перегляд кожного храму п'ять хвилин і дивитись вісім годин в день, то на повний перегляд долини витратисься три тижні без вихідних! При цьому деякі храми потребують набагато більшого, а ще ж треба доїхати і помилуватись краєвидом.

Писати про кожний храм немає змісту. По-перше тому, що у путівника це вийде краще, а по-друге навіть баченого за три дні забагато. Алгоритм простий - берете напрокат велосипед, фотоапарат, воду і булку - і вперед. Можна їхати системно, можна куди очі глянуть. Цікаве є усюди, навіть там, де нічого і немає на перший погляд. Будьте тільки готові шини клеїти, бо колючок там усюди багато, рослинність така. Дірка коштує 500 чат, майстер сидить в Старому Багані.

Вся територія умовно поділена на декілька частин. Північна рівнина не містить ніц реально цікавого, окрім храму Ананда, який було найкраще з усіх відновлено. Проте туристів тут забагато через близкість до готелів. Старий Баган є серцем всього, найбільше туристів і сувенірів. Окрім найвідоміших храмів тут можна знайти гарні і майже пусті місця для перегляду заходів, звідки відкриваються найкращі краєвиди. Колись тут жили люди, але в один соняшний день їх попросили за тиждень звільнити домівки і переселитись на три кілометра південніше, в селище Новий Баган.

Як на мене, то найцікавішими є центральна і південна рівнини. На перший погляд тут нема чогось такого аж, проте майже безлюдно. Можна за весь день зустріти з десяток селян! Проте храми трапляються живі, зі свіжими квітами і підношеннями, хоча й пусті. Я знайшов тут незвичний триповерховий храм. На третьому поверсі була кімната для медитації. Трошки східніше є багато храмів зі старовинними фресками, але вони зазвичай охороняються продавцями сувенірів. В деяких пустих храмах теж трапляються фрески. Є й платна оглядова башта, але своєю формою вона реально спотворює краєвид, до того ж нащо воно треба, коли можна з будь-якого храму навколо оглядати?

Деякі храми зачинені, але поряд швиденько відшукується ключник, він же й гід по своєму храму. Платить їм за роботу держава мабуть з тих 10 баксыв, що з іноземців за квиток деруть, тому додаткових грошей давати не треба. Один з них намагався окрім всього навчити мене стріляти з рогатки. Нажаль, невдалий з мене вийшов стрілок.

Окрема тема - світанки й закати в Багані. Всі просто шаленіють від них, путівники ламають шаблі намагаючись порадити краще місце, а розумні посміхаються і залазять на найближчий двоповерховий храм. Я просто люблю світанки і заходи сонця, але в Багані в них немає ніц такого, чого не було б десь ще. Ну да, пагоди навколо. Але щоб так? На найкрасивіших місцях збираються десятки спостерігачів, з усього Багана звозять їх карети і автобуси. Вони пруться і клацають без перерви затворами камер. А продавці сувенірів ходять за ними з німим і не дуже проханням "Very cheap!". Де ж тут затишок?

Ми теж трошки повелись на загальну істерію, я наклацав трошки знімків скоріше заради експерименту, ніж заради самого фото. І відкрию вам таємницю. Найкращі оглядові місця треба відвідувати за години дві до заходу сонця. В цей час вони майже безлюдні, а освітлення найкраще для фотографування саме пагод. Коли починають збиратись люди, треба валити на сусідні безіменні храми, де і медитувати можна, і знімати силуети саме популярних і, відповідно, накрасивіших храмів.

Продавців сувенірів в Багані неймовірна кількість. А що, дісно, на сувенірах можна заробити більше і легше, ніж на полі. Окрім статуеток і іншого непотребу за вами будуть ходити і їздити мопедами продавці живопису. У кожного майстра свій стиль, свій почерк і таке інше, але картинки напрочуд однакові. Цікава техніка виконання, схожа на фреску. На тканину наносять клей перемішаний з піском, сушать, а потім малюють по цій підготовленій поверхні.

Особлива категорія - діти з листівками. Від п'яти до п'ятидесяти. Будуть бігати за вами, доки в полі зору не з'явиться інший потенційний покупець. Слів не розуміють в принципі, часу в них більше, ніж у мене терпіння. Найстрашніше, коли вони ходять за тобою мовчки. Сидиш, дивишся навколо - воно поряд. Підеш навколо - вона за тобою, мовчки, тільки листів ки свої тримає, а в очах "Very cheap" і доллар, доллар. І так годину… Рятуйте, зомбі!

Також буде багато продукції зі смоли - шкатулочок, блюд, підставок і іншого. Баган ними знаменитий. Ну це на любителів сувенірів, тим більш ціни дуже низькі. Технологія така - бамбуковий каркас обліплюють спеціальною смолою в декілька шарів і розписують. Результат, насправді, досить красивий.

Ми пробули в Багані чотири дні. Менше трьох якось нічого і не встигнеш, а як більше - да там і місяць можна пробути!

Корисне

Добирання. Прямі денні і нічні автобуси з Мандалаю - від 10 кілочат, краще квитки купувати заздалегідь. Можна в готелі, можна в офісі перевізника. Можливо їхати й локальними автобусами, вийде трошки дешевше, але довше, не так комфортно, вдень і з пересадкою в Меткілі. Автовокзал в Мандалаї одразу за містом по трасі в Янгон, таксі з центру - 4-5 кілочат.

В середу й неділю в Баган йде повільний пароход, 10$ з іноземця. Квитки можна купити прямо на причалі, в офісі пароплавства, або в готелі (за 12$). Відходить з Мандалаю о 5:30 ранку (реально о 6:15), прибуває в Ньянг-У о 18-21:00. Зворотній йде в четверг і понеділок о 5:30 з Ньянг-У два дні з ночівлею десь посередині.

Є швиткий туристичний катер. Відходить з Мандалаю о 7:00, приходить в Ньянг-У о 17:00, коштує 25$. Повинен бути у понеділок, вівторок, четверг, п'ятницю і суботу, але мають місце зміни, треба питати розклад в готелі. Але не в кожному про нього знають, тому спитайте в декількох, а краще в офісі на 26 вулиці. Квитки купляють завжди напередодні в офісі або в готелі, але за додаткові 3-4$.

Вхід. З іноземців обов'язкова плата 10$, час валідності нелімітований. Як не піймають на касі, спитають в готелі. Важливий Папір не допомагає, хоча особливо настирливі можуть і пробити.

Проживання. Готель New Heaven або Golden Vilage біля східного кінця Restoran Row. Дабл з душем і сніданком 8$, якість непогана. Головне - тихо.

Їдло. Ресторан прямо навпроти готелю New Heaven. Ціни тут в цілому дещо вищі, але по-перше гарний сервіс, по-друге гарна музика. Рис включають в блюдо, але суп і чай не подають, проте дають безкоштовні горішки до пива і фрукти на десерт. Рекомендую.

На вулиці Bagan-Nyang U Road є декілька локальних ресторанів. Не набагато дешевше, але не менш смачно, до того ж з супом і чаєм.

Інше. Інтернет за кілочат на західному кінці Restoran Row. Літає, але частини сервісів все одно нема. За відсутності електроенергії коштує два кілочати.

З електроенергією важко. Є з п'ятої вечора до десятої, потім вимикається, а вночі і до восьмої ранку знову є. Вдень генератори як правило вимикають.

Безкоштовні мапи Багану і міст М'янми можна знайти в Інтернеті на сайті Digital Print Service ( http://dpsmap.com).

Немає коментарів: