вівторок, 3 березня 2009 р.

Накхон Ратчасіма

Накхон Ратчасіма (Nakhon Ratchasima) або Кхорат розташований в 260 кілометрах на схід від Бангкоку. Він вважається воротами в східну частину Таіланду, яка називається Ісан. Ворота - бо трасса на схід до Камбоджі і до Лаосу проходить найперше крізь нього. Ми теж вирішили провести тут одну ніч.

Квиток до Кхорату коштує 50 бат за п'ять годин шляху. Тому ми однозначно вирішили їхати потягом. Тайський третій клас гарний всім, окрім того, що сидіти не зручно. Але ті п'ять годин ми якось протримались, читали про Лаос і трошки спали, дивились у вікно на краєвиди. А вони там, треба сказати, непогані. Спочатку можна бачити краєчок скелястих гір, за якими знаходиться найкрасивіший парк Таіланду Као Яй. Трошки далі знаходиться величезне водосховище, оточене пагорбами. І скрізь поля і ліси, які змінюють яскраво-зелені рисові поля, одинокі пагоди і будиночки, одним словом, краса.

На станцію Chum Thang прибули з запізненням на півгодини - тайські потяги майже завжди трошки спізнюються. Станція ця розташована ближче до центра міста, ніж попередня центральна станція.

В двох ватах нам відмовили в ночівлі, пробували відправити в якійсь буддистський університет автобусом але ми відмовились і пішли в готель. Готель, здавалось, взяли у фільмі жахів. Майже повністю пустий, величезний, з круговими коридорами-балконами. Десь щось капає, десь щось клацає і скрипить від вітру. І тільки біля нашої кімнати весело і самотньо грає телевізор і сидить сонна дівчинка чергова.

Повечеряли в шопінг-молі. Гарна ідея - ставимо столи-стільці, а навколо різні стійки з їдлом. На одній готують суп, на іншій салат, третя спеціалізується на рисі з вутками, четверта на стейках, п'ята на солодощах - і так їх штук десять і більше. Маємо якість, різноманіття, купу робочих місць, розвиток і підтримку малого бізнеса, податки в казну, а головне - зручність. Саме за це я і люблю Таіланд. Люди тут просто роблять все так, аби було зручно. Є тут і нічний базар зі шміттям і їдлом.

Ранком трошки погуляли містом. А робити тут і нема чого. Декілька припорошених пилом ватів, в яких навіть віхари з Буддами і розписами зачинені. Канал навколо центру. Китайський храм, так само припорошений пилом. Шматок відбудованої стіни. Меморіал. Все. Сильно відчутний вплив Китаю, усюди багато ієрогліфів і китайських червоних ліхтариків, є декілька маленьких китайських храмів.

Корисне

Добирання. Залізниця коштує 50 бат за третій клас, п'ять годин.

Проживання. Готель Ratchasima Hotel на вулиці Chumphon, 160 бат за дабл з вентилятором і душем. Стіни трошки обуплені, але жити можна.

Їдло Окрім нічного ринку на вулиці Th. Manat, є великий продуктовий базар на вулиці Th. Proklang, квартал від меморіалу на захід з північної сторони.

Інше. Інтернет в гейм-клубах за 15 бат.

2 коментарі:

keetten сказав...

"нічний базар зі шміттям і їдлом"
Про їдло ясно, а шміття - це що? Щось середнє між шматтям і сміттям?

Unknown сказав...

Будемо вважати - щось типу того :-)