суботу, 1 листопада 2008 р.

Бхактапур

Бхактапур - ще одне старовинне місто в долині Катманду, але на відміну від Патану, розташоване достатньо далеко від Катманду. До нього треба їхати на автобусі майже годину. В ціну проїзду включено також півгодинне мертве стояння в корку за містом.

Путівник Lonley Planet проявив свою цінність в тому, що у ньому точно і старанно позначено всі квиткові каси на усіх площах в інших культурних комплексах. А оскільки входів на площі зазвичай більше, ніж касирів, ми так майже усюди й обходимо касирів. Бхактапур бере нечувані гроші в 750 рупій з носа за вхід на теріторію міста! Причому квиткові каси знаходяться на всіх входах і в'їздах в місто. Але путівник підказав, що біля автостанції знаходиться чи не єдиний вхід в місто, на якому не сидить дядько-касир. Так за одне відвідування Бхактапуру ми втрьох окупили подвійну ціну путівника, а казна міста недорахувала купу грошей.

Бхактапур відносно тихий, кажуть, що тут заборонені скутури й мотоцикли, та де там, вони їздять і тут. Непальці без них нікуди навіть в Бхактапурі. Але все одно тут набагато спокійніше за Катманду. Хоча й тут ми бачили два майже мертвих корки.

Бхактапур буквально переповнений пам'ятками. Навіть не зважаючи на величезні втрати в землетрусі 1934, кількість старовини перевищує всі дозволені межі. Тут знаходиться, наприклад, найвищий храм в Непалі, а також декілька храмів з незвичним прямокутним планом. На місцевому Дурбарі знаходиться декілька храмів індійської суцільно-кам'яної архітектури а золоті прикраси на воротах у палац, кажуть, чи не найкрасивіші в світі.

Взагалі, площ тут три. І на кожній з них можна знайти щось незвичне. А як походити по дворах… Ми знайшли храм Вішну, який охороняли п'ять різних крилатих статуй Гаруд. Окрім того по місту багато басейнів з зеленою водою, в яких часто можна знайти кам'яних змій і демонів-крокодилів.

Бхактапур окрім всього знаменитий різьбою по дереву. Різбленням прикрашені вікна на багатьох будинках, а сувенірні лавки переповнені вирізаними статуетками і іншими дерев'яними прибамбасами. Також місто знамените горщиками, але зараз всі зайняті на просушуванні рису, тому місця й людей на просушування горщиков не лишилось а ні трішки. проте рисом завалені всі дворики і площі.

Пікантною цікавинкою міста є еротичне різблення на перекладинах, що підтримують дахи деяких храмів. Сюжети можуть бути різними - від звичайних і побітових, типу зношення чоловіка й жінки, поки вона миє волосся, і закінчуючи відверто порнографічними, з демонстрацією полових органів і навіть з міфічними персонажами! Є й еротично-слонивий храм. Виявилось, правда, що слони там зображені тільки один раз, а окрім них було виявлено собак, овець і їх хазяїв. Така от прикладна камасутра для всіх прямо на центральній площі міста.

Ну й останнє, чим знаменитий Бхактапур - це місцевий йогурт. Його можна купити чи не у кожній лавці у маленьких глиняних чашечках глиняних тарілках і на величезних глиняних блюдах, де його приблизно два кілограми. На смак він надзвичайно смачний, жирний і сладкуватий. Скуштуйте, не пожалкуєте!

Немає коментарів: