суботу, 8 листопада 2008 р.

Лумбіні

Місце народження Лорда Будди позначено каменем посеред розвалин монастиря, над яким побудована прямокутна цегляна коробка. Пілігрими різних країн вишоковуються в чергу, аби побачити той камінь і доторкнутись до святої стіни. Багато й індусів, особливо шкільних екскурсій, для яких Будда є інкарнацією бога Вішну. Але дістають білі туристи. Замість того, щоб роздивитись святиню і завмерти на декілька секунд в медитації, чудернацькі білі дістають круті камери, довго щось налаштовують, знімають, переглядають результат, і потім роблять ще декілька контрольних знімків. От і виходить, що десять туристів з десятком камер проходять довше за півсотні справжніх паломників.

Коло святині знаходиться колона Ашоки, а під нею читають мантри паломники під керівництвом монахів. Навколо цього знаходиться святий парк, в якому дерева завішані прапорцями, і туристи ходять по викладеним камінням доріжкам між розвалинами монастирів з двотисячолітньої сивої давнини. Під самим товстим і завішаним прапорцями деревом сидить індус і за невелику пожертву ставить крапки на лобі. Поряд знаходяться платформи для медитації, якій сприяють екскурсоводи груп корейських паломників з мегафонами. А ще тут є маленький пруд з величезним карпом і черепахою.

Далі шлях лежить на північ по величезному парку, в якому буддисти зі всього світу будують ступи й монастирі і наглядно демонструють всю строкатість буддійського вчення світу. Нажаль, деякі монастирі і храми ще недобудовані, але і такі вони вражають.

Найвитонченіший храм у в'єтнамців зі скульптурами драконів на даху і басейном з лотосами перед входом, але він ще зачинений. Найбільший храм у корейців, але й він незавершений. Строката тибетська ступа вражає зеленим садом з безліччю статуй Будди і тварин, а також розписним внутрішнім різноманіттям, де навколо величезної статуї Будди зібрані фігурки його інших реінкарнацій і бодхісатв. Таке враження, що тибетці тут відігрались за всю одноманітність і суворість своєї землі. Червоно-жовтий китайський храм має всередині традиційного китайського пузатика і фігури китайських воїнів у дивних позах. Японський храм - майже коробка з кабінетом з трьома Буддами. Проте м'янмарський храм весь у золоті, і ступа там вся золота, а навколо неї сидять вісім днів бірманського тижня. Храм Тайланду ще всередині добудовується, але вже цікавий порушеною перспективою - наклон стін робить входи вищими - і різьбленими драконами на даху. А на півночі за парком знаходиться величезна біла ступа за мир у всьому світі.

Єдине, що трошки порушує навколишнє є натовпи туристів і непальських школярів, що не завжди тихі і часто полюбляють розпитувати білих і з ними фотографуватись. Звичайно, це все дитяча цікавість, але за декілька годин дістає. Гарно брати велосипеди на прокат, які можна знайти в готелях. Коштує це 100 рупій за день, можна сторгувати майже вдвічі дешевше на декілька годин, яких цілком вистачає, аби все добре роздивитись.

По дорозі назад в Бхайраву знову сваримось з кондуктором за гроші, але таки платимо по 25, а не по 40. Пройшовши трошки по дорозі, знайшли вигідний обмінник індійських рупій по 1,61, при офіційному курсі 1,6. Біля кордону курс 1,7 і вище плюс комісія, яку можна, правда, сторгувати до нуля. За 10 рупій на даху джипа їдемо на кордон. Заповнюємо виїздні папірці, отримуємо штамп, проходимо арку.

До побачення, Непал!

1 коментар:

Анонім сказав...

позикова компанія, яка надає мені позику в розмірі 5 000 000,00 доларів США. Коли інші позичкові інвестори нехтують моєю пропозицією, але пан Бенджамін Лі надав мені позику на успіх. вони надають рішення щодо фінансування компаніям та приватним особам, які шукають доступу до фондів ринків капіталу, вони можуть допомогти вам фінансувати ваш проект або розширити свій бізнес .. Надіслати електронною поштою Контакт :::: Також 247officedept@gmail.com або Напишіть на WhatsApp Номер на + 1- ( 989-394-3740)